Publicerad:

Ekonomiansvarig

Har du minst tre års erfarenhet av arbete med redovisning samt erfarenhet av att bygga upp något från grunden? Är du dessutom affärsinriktad, kommunikativ och nyfiken - och redo för en spännande utmaning?
Nu söker vi dig som vill vara med och bygga upp Vätternvattens ekonomifunktion från start!

Sista ansökningsdatum: 2021-04-16

Om tjänsten

Som ekonomiansvarig på Vätternvatten får du vara med och bygga upp ekonomifunktionen från start, vilket innebär att du har stor möjlighet att utforma och utvecklas i tjänsten. Du ansvarar för att sköta vår totala redovisning i enlighet med god redovisningssed.

Du arbetar med löpande redovisning, bokslutsarbete, avstämningar, moms- och skattedeklarationer samt likviditetsplanering. Tillsammans med berörda personer tar du fram relevanta rapporter såsom månads- kvartals-, årsvis och myndighetsrapportering, samt prognoser och underlag till projektansvariga. Du kommer även på sikt att arbeta med finansiella frågor.

Förutom att bygga upp ekonomifunktionen kommer tjänsten att innebära att du är drivande i uppföljning och rapporteringen av projektets alla olika verksamhetsdelar och kostnader.

Eftersom ekonomifunktionen kommer att byggas upp från start kommer en del av din tjänst att innebära arbete med att starta upp och administrera flera olika system. Du kommer att vara med och bygga upp rutiner och processer och minst sagt vara delaktig i alla delar för att vi ska få en så bra koll som möjligt på vår totala verksamhet.

Då bolaget befinner sig i uppbyggnadsfasen är vi i nuläget en liten organisation vilket innebär att du kommer ha ett nära samarbete med VD, projektchef samt nuvarande inhyrda ekonomichef som kommer att bli din mentor den första tiden. Naturligtvis har du även mycket kontakt med övriga på kontoret, med våra olika samarbetspartners samt styrelse och delägarnas ekonomichefer gällande diverse frågeställningar.

I rollen kan det även förekomma övriga administrativa arbetsuppgifter.

Erfarenhet och kompetens

Vi söker dig som har minst tre års erfarenhet av arbete med redovisning samt erfarenhet av att bygga upp något från grunden. Du har hanterat alla delar i redovisningsprocessen och är troligen även självgående i upprättandet av bokslut och årsredovisningar.

Vi önskar att Du har tidigare erfarenhet av projektredovisning, eftersom mycket av vår verksamhet redovisas på det sättet.

För att lyckas i rollen som ekonomiansvarig hos oss på Vätternvatten är du prestigelös, tycker om utmaningar och vill ta ansvar. I ditt arbete tycker du om ordning och reda och motiveras av att vara en del av vårt spännande bolag.

Som person är du analytisk, noggrann och strukturerad i ditt arbetssätt. Du har en god förmåga att snabbt sätta dig in i nya situationer och har en positiv inställning i allmänhet samt en hög integritet i din roll som ekonomiansvarig.

Affärsinriktad, kommunikativ och nyfiken på att lära känna våra olika verksamheter är andra ord som beskriver dig.

Vi arbetar i affärssystemet Visma Control. Skulle du ha tidigare erfarenhet av det, så är det meriterande. Du har goda kunskaper i Office-paketet, är flytande i svenska, både skriftligt och muntligt.

Är du redo att anta denna utmaning för att bygga upp Vätternvattens ekonomifunktion, samtidigt som du utvecklas i rollen som ekonomiansvarig?

Ta chansen att sök redan idag!

Visst låter det som en spännande tjänst?
Har du frågor kring tjänsten är du välkommen att ringa rekryteringskonsult Åsa Quarfordt, Best Bemanning & Rekrytering på tel 019-12 60 49. Vi vill ha din ansökan med personligt brev och CV snarast, dock senast 16/4 2021. Urval kan komma att ske under ansökningsperioden.

Vätternvatten AB
Pappersbruksallén 1
Box 33 510
701 35 Örebro

Tel: 019-767 91 11
Org: 559149-1716